Zo koop je het juiste tapijt!

Gepubliceerd op 25 mei 2021 om 15:34

 

 

In het salon, onder de eettafel of zelfs aan de muur, een tapijt voegt onmiddellijk sfeer toe aan je interieur.

Bovendien maakt het van de losse onderdelen in een ruimte één geheel, m.a.w. het bakent een bepaalde zone binnen een ruimte af.

En last but not least, een vloerkleed zorgt letterlijk en figuurlijk voor warmte in huis.  

 

Inspiratiebeeld van domedeco.com

Inspiratiebeeld van tmcwonen.nl

 

 

 

 

 

 

Waar kan ik een tapijt toepassen?

Ook buiten het salon kun je met een tapijt alle kanten op.

In de inkomhal zorgt een tapijt voor een mooie binnenkomer en een kleed aan het voeteneinde van je bed zorgt voor een extra comfortabel sfeertje.

Of je hangt hem aan de muur! Veel tapijten zijn regelrechte kunstwerken.

Hoe kies ik het juiste tapijt uit?

Bij het uitzoeken van een tapijt zijn er een aantal punten om op te letten. Formaat, materiaal en stijl zijn de belangrijkste, maar ook de functie is bepalend bij het maken van de juiste keuze.

Wil je een tapijt om koude voeten te voorkomen in je slaapkamer, zoek je een zachte ondergrond waar je kinderen op kunnen spelen of moet een tapijt een blikvanger in de ruimte zijn?

Er zijn een heleboel redenen waarom een tapijt een waardevolle toevoeging is voor je interieur.

Let er verder op dat je het juiste formaat kiest. Je vergist je snel in de grootte van een tapijt, meet daardoor altijd in huis op hoe groot het moet zijn.

Ook de kleur is een punt van aandacht, van op een foto op internet of in de winkel kan een kleur heel anders overkomen dan wanneer je hem thuis neerlegt.

Inspiratiebeeld van heezenwonen.nl

Inspiratiebeeld van hoog.design.com

 

 

Hoe groot moet je tapijt zijn?

Veel mensen vinden het lastig om het juiste formaat te bepalen. Er zijn een aantal standaardmaten die veel verkocht worden: 170 x 240 cm, 200 x 300 cm en 250 x 350 cm.

Aangezien je tapijt een bepaalde zone binnen een ruimte afbakent – vb. je salon – is het belangrijk dat je meubelen gedeeltelijk of – zelfs liever nog – volledig op het tapijt staan. Alle pootjes van de zitmeubels moeten minimaal op het tapijt staan. Zo vormt je zithoek een mooie eenheid in je kamer.

Om te zien welk formaat van tapijt het beste past in jouw interieur, leg je kranten op de vloer in de maat van hoe je het tapijt zou willen. Zo krijg je de beste indruk van de ware grootte.

En kun je echt niet vinden wat je zoekt, is een maatwerk tapijt ook nog altijd een optie.

 

 

 

 

 

Welke vorm?

Een rechthoekig tapijt is de meest gekozen vorm, alhoewel ronde en organische vormen ook heel erg in opmars zijn. Maar alles kan en alles mag tegenwoordig.

Een vierkant tapijt staat mooi in een ruimte die juist niet vierkant of rechthoekig is.

Combineer een rechthoekig tapijt met een rond exemplaar dat er deels overheen ligt en zet op het ronde tapijt bv. een mooie fauteuil.

Met een rond tapijt doorbreek je alle rechte lijnen in huis, dit zorgt voor een speels effect. Hierdoor staat een rond kleed perfect in een vierkante ruimte.

Wil je een tapijt in de hal of gang dan is een wat langer en smaller model een goede optie. Zo’n ‘loper’ geeft je gasten direct een welkom gevoel.

Inspiratiebeeld van domedeco.be

Inspiratiebeeld van goossens.wonen.be

De beste materialen voor tapijten

Je hebt enerzijds de tapijten gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol, katoen, kokos en sisal. Daarnaast heb je synthetische tapijten van kunststof, polyester of rubber.

De functie en stijl is bepalend voor de materiaalkeuze.

Een wollen tapijt is het populairst. Dit materiaal is eenvoudig te onderhouden, omdat wolvezels geen vuil aantrekken. Hierdoor blijft je tapijt lang mooi en fris van kleur. Een nadeel van een wollen tapjijt is dat het – zeker in het begin en afhankelijk van de pool – best wat kan pluizen.

Houd je niet van wol of kun je er niet tegen? Dan is een katoenen tapijt een mooi alternatief. Een katoenen tapijt is een kindvriendelijke optie en wordt vaak gekozen voor de kinderkamer.

Voor mensen met een stofallergie is een kunststof tapijt ideaal. Deze tapijten nemen geen stof op, waardoor ze makkelijk schoon zijn te maken. 

Om je tapijt zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om het op de juiste manier te onderhouden. Lees meer hierover in een volgende paragaaf.

Een tapijt voor elke woonstijl

Voor elke woonstijl is er tegenwoordig wel een bijpassend tapijt te vinden. Wil je simpelweg wat warmte toevoegen aan je interieur en zoek je een vloerkleed dat niet te veel de aandacht trekt? Dan is een basic tapijt precies wat je zoekt. Een rustig tapijt in een neutrale kleur die binnen elke woonstijl past.

Je kan ook kiezen voor een ‘kelim’ – een platgeweven tapijt met Oosterse tijdloze motieven - of een prachtig berbertapijt. Echte blikvangers in huis.

Dan resten ons nog de categorie ‘klassiek tapijten’. Dit type is altijd goed en past bij bijna elk interieur. De tapijten hebben net wat meer kleur en een iets opvallender motief dan de basic exemplaren, maar zijn niet te trendgevoelig waardoor ze jaren meekunnen.

Inspiratiebeeld van le.be

Inspiratiebeeld van homedemo.nl

 

 

 

Hoogpolig, laagpolig, grof of fijn?

De structuur van een tapijt bepaalt het karakter. Een hoogpolig of grof geweven tapijt heeft door de warrige look een nonchalante uitstraling en kan juist voor een mooi contrast zorgen in een strak interieur. Laagpolige tapijten zorgen voor een iets netter en strakker geheel.

 

Welke kleur tapijt kies je?

De kleur van je tapijt en de stijl hangen samen. Is jouw stijl basic en ingetogen dan is een effen tapijt een veilige keuze. Let bij het kiezen van het kleed ook op de muren. Ben je van plan om het tapijt neer te leggen bij een muur met een uitgesproken kleur of drukker behang? Dan zorgt een effen exemplaar voor meer rust in je interieur.

Wanneer je met je tapijt echt een statement wilt maken, dan is een kleurrijk exemplaar de blikvanger die je zoekt. Vind je een kleurig tapijt te druk? Dan kun je ook kiezen voor een iets verwassen uitstraling en afgezwakte kleuren. Zo valt het tapijt wat minder op, maar heb je toch wat anders dan anders.

Tapijten met een grafische print of strepen zijn de perfecte middenweg wanneer je op zoek bent naar een basic tapijt maar wel een vrolijke print of patroon zoekt.

Inspiratiebeeld van le.be

Inspiratiebeeld van theartofliving.nl

 

 

 

 

 

 

Is een tapijt onder de eettafel een goed idee?

Absoluut! Een tapijt in de eethoek is helemaal van nu. Zeker doen!

Ga voor een formaat tapijt dat aan elke kant minimaal 60 cm uitsteekt, zo kun je je stoel naar achteren schuiven, zonder dat deze van het tapijt afschuift.

 

 

 

Vloerverwarming: wel of geen tapijt?

Vloerverwarming en tapijten gaan prima samen, vooral als er rondom het tapijt nog voldoende vrije ruimte is. Wel is het zo dat de warmte op de plek van het vloerkleed zich minder goed kan verspreiden. Dit nadeel kan je beperken door geen ondertapijt te gebruiken.

Inspiratiebeeld van vloerverwarmingzelfleggen.nl

Inspiratiebeeld van mrandmrshowe.com

 

 

 

 

 

 

Hoe leg ik een tapijt neer?

Wil je eenheid creëren, zet dan de meubels die je samen wilt brengen deels of helemaal op je tapijt. In elk geval minimaal met de voorpoten. Zo maak je van bijvoorbeeld je bed en je nachttafeltjes één geheel met een tapijt.

 

 

Helpt een tapijt voor de akoestiek?

Zeker en vast! De structuur van een tapijt draagt bij aan het geluid in huis. Vooral als je een harde vloer en geen kamerhoge raamdecoratie hebt, kan de akoestiek is huis minder goed zijn. Hoe grover, hoogpoliger en robuuster het tapijt, hoe meer het bijdraagt aan een goede akoestiek in huis.

Inspiratiebeeld van decopedia.nl

Inspiratiebeeld van domedeco.com

 

 

Hoe combineer ik een tapijt?

Een tapijt is op talloze manieren te combineren met de meubels en accessoires die je al in huis hebt. Tapijten passen in elke ruimte en kun je in het hele huis neerleggen.

 

Hoe onderhoud ik mijn tapijt?

Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur van je tapijt. Stofzuig het tapijt minimaal 1x per week met de gladde stofzuigermond. Nieuwe tapijten verliezen in het begin losliggende vezels en zullen hierdoor een beetje pluizen. Hoe hoger de pool, hoe meer pluis. Trek loszittende pluisjes nooit uit het tapijt, daarmee kun je het kleed beschadigen.

Zit er een vlek in je tapijt? Haal het vocht meteen weg door het op te deppen met een proper doekje. Is het grootste deel van de vlek weg? Behandel de vlek dan met koud water en een beetje schoonmaakmiddel of Spa bruis en droog dit weer na door te deppen. Let op dat je het tapijt niet te nat maakt en er niet op loopt totdat het weer droog is.

Inspiratiebeeld van particulieren.tarkett.be

 

Welke tapijten koos jij voor je woning? En wat was je motivatie voor die keuze? We zijn benieuwd naar je reactie! 

 

♡♡♡

 

Je las een blogartikel van INTERIORISMO by M, het interieurontwerpbureau van Myrjam Ausloos. 

Leuk dat je op mijn website bent! 

 

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen hier beneden. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

♡♡♡

 

Heb jij zin om je huis te restylen en er een écht pareltje van te maken? Maar je weet niet goed hoe hieraan te beginnen? Ik help je graag bij het creëren van een warme en klassevolle thuis.

 

Je kan meer lezen over hoe ik van mijn passie mijn beroep maakte op de Over Myrjam-pagina. Meer informatie over hoe ik jou - op een totaal ontzorgde manier - help bij het creëren van die klassevolle thuis vind je op de Interieuradvies en -styling-pagina. Op mijn Voor & Na-pagina deel ik graag een aantal foto's met je die een beeld geven van de transformatie die ik in een ruimte kan realiseren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.