De kracht van kleurentherapie voor je woning!

Gepubliceerd op 29 mei 2020 om 18:15

 

 

Het kiezen van een kleur doe je vaak op gevoel. Ofwel omdat het je lievelingskleur is of omdat de kleur volgens jou goed past bij de sfeer die je wil bereiken in huis.

 

De perceptie van een kleur is heel subjectief. Kleuren bestaan als dusdanig niet echt. Ze worden in de hersenen gevormd nadat deze de signalen ontcijferen die het licht over objecten uistraalt. Daarnaast kunnen kleuren – onder bepaalde emotionele situaties – op verschillende manieren worden waargenomen. Ons gevoel kan de manier waarop we kleuren waarnemen beïnvloeden, maar ook andersom kunnen kleuren gevoelens veroorzaken en leiden tot bepaalde emotionele reacties. 

Er bestaan heel wat naslagwerken over de rol van kleur in het interieur, maar het is een feit dat kleur in je interieur namelijk iets doet met de sfeer in huis. Als je de juiste kleur of tint kiest kan het geweldig staan, maar kies je verkeerd, dan merk je dat ook meteen.

 

Kleuren wekken emoties op en brengen ons in een bepaalde stemming. Daarom is het zo belangrijk om de juiste kleuren te kiezen voor jouw woning. Er zijn hele donkere kleuren, die een wat somberder effect hebben, tenzij je die kleur specifiek kiest om een ​​object dat ervoor staat op te laten vallen. Zwart is bijvoorbeeld een kleur die je niet snel zou kiezen voor een slaapkamer waar weinig daglicht is. Een hele kamer in een knalkleur daarentegen kan dan weer spanning creëren, zoals bijvoorbeeld bij een volledig rode kamer. Maar elke kleur heeft dus een positief of negatief effect en de sleutel ligt in de combinatie van de kleuren. Op die manier bereik je precies dat effect dat je graag in huis wilt hebben.

“Kleur is een middel om direct invloed uit te oefenen op de ziel.

Kleur is de stof, het oog is de hamer

en de ziel is de piano met zijn snaren.”

Wassily Kandinski

 

Iedere kleur beïnvloedt onze emoties anders. Terwijl sommige kleuren ons stimuleren, zullen andere ons kalmeren.

Een overzichtje van de emotionele effecten:

 

 

 

Wit staat voor puurheid, maar ook voor steriel en koud. Wit is een neutrale kleur die licht weerkaatst en zorgt voor een gevoel van ruimte in een kamer. Het psychische effect dat wit veroorzaakt is ‘rust’ en ‘frisheid’. Het bevordert de concentratie en zorgt ervoor dat de muren minder opvallen. Het wordt aangeraden voor mensen die zich in een emotioneel moeilijke toestand bevinden.

Geel is een energieke kleur die onmiddellijk doet denken aan een stralende zon en is daarom een kleur die vrolijkheid uitstraalt.

De kleur heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand en kan zelfs een genezende kracht hebben. Geel helpt bij het overwinnen van angsten, het bestrijden van depressie en het vergroten van het gevoel van veiligheid.

 

Groen is een kalmerende kleur. De kleur van de natuur. Het bevordert het gevoel van vertrouwen en welzijn. Het wordt aangeraden voor het verminderen van overmatige angst en activiteit. In kleine kamers is het goed om te kiezen voor een zachte kleur groen.

 

Blauw staat voor kalmte, betrouwbaarheid en veiligheid en wordt dan ook vaak zakelijk gebruikt.

 

Groene en blauwe kleuren zorgen voor sereniteit en rust. Hierdoor zijn zijn ze ideaal voor slaapkamers of woonkamers.

 

Paars is een tikje spiritueel en artistiek. Het stimuleert het reflectieve vermogen, waardoor het ideaal is voor een bibliotheek of leeszaal.

 

 

Roze is vrouwelijk en romantisch.

 

Oranje geeft warmte en is stimulerend.

 

Rood staat voor gevaar, maar ook voor passie en liefde. Het werkt stimulerend, straalt kracht uit en nodigt uit tot actie. Gebruik het evenwel met mate, want een overdaad zou rusteloosheid en agressieve gevoelens kunnen veroorzaken. Beperk het gebruik van rood daarom tot accessoires.

 

 

 

Pastelkleuren brengen rust en zachtheid in een kamer. Hiermee zijn pastelkleuren uitermate geschikt voor de babykamer of een kinderslaapkamer. Anderzijds staan pastelkleuren eigenlijk ook prima in de keuken of een slaapkamer voor volwassenen.

 

 

 

 

Bruin is aards en warm en brengt evenwicht.

 

Grijs is praktisch, tijdloos en een tikje saai.

 

Zwart wordt geassocieerd met rouw, maar is ook chique en straalt kracht uit.

 

 

 

 

 

 

Algemeen kan je stellen dat je met lichte, neutrale kleuren rust in je ruimte brengt. Een neutrale kleur vormt ook de beste basis om te combineren met je overige interieur-elementen, zoals je vloerbedekking, sierkussens en overige stoffering. Denk er evenwel aan dat lichte neutrale kleuren niet noodzakelijk voor wit staan! Wit kan namelijk een beetje steriel en ongezellig overkomen. Als je toch voor wit kiest, kies dan een zachte en warmere off-white.

Fotografie Claude Smekens voor Lefevre Interiors

De kleur van je interieur is dus duidelijk een factor die kan bijdragen aan de stimulatie of stabilisatie van onze emoties. Ideaal gesproken zouden we de kleur van ons interieur steeds laten aansluiten bij onze emotionele toestand. Maar dat is uiteraard onmogelijk!

Mijn advies is daarom om je te beperken tot maximaal drie kleuren voor je inrichting, waarvan er dan eentje een neutrale kleur is. Hiermee bereik je een optimaal effect.

 

Welke kleur heb jij toegepast in je interieur? 

 

♡♡♡

 

Je las een blogartikel van INTERIORISMO by M, het interieurontwerpbureau van Myrjam Ausloos. 

Leuk dat je op mijn website bent! 

 

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen hier beneden. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

♡♡♡

 

Heb jij zin om je huis te restylen en er een écht pareltje van te maken? Maar je weet niet goed hoe hieraan te beginnen? Ik help je graag bij het creëren van een warme en klassevolle thuis.

 

Je kan meer lezen over hoe ik van mijn passie mijn beroep maakte op de Over Myrjam-pagina. Meer informatie over hoe ik jou - op een totaal ontzorgde manier - help bij het creëren van die klassevolle thuis vind je op de Interieuradvies en -styling-pagina. Op mijn Voor & Na-pagina deel ik graag een aantal foto's met je die een beeld geven van de transformatie die ik in een ruimte kan realiseren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.