Hoe decoreer je je salontafel?

Gepubliceerd op 24 augustus 2021 om 10:40

 

 

 

 

 

De salontafel wordt vaak ondergewaardeerd in het interieur.

In mijn blogpost van vorige maand https://www.interiorismobym.be/blog/691968_hoe-kies-je-de-juiste-salontafel-uit gaf ik je een heleboel tips mee over hoe je de juíste salontafel uitkiest voor joúw interieur.

Deze maand geef ik je ideeën en tips over hoe je je salontafel op een correcte manier decoreert!

Lees snel verder voor de leukste tafeldecoratie!

Inspiratiebeeld van hommes.studio.com

Inspiratiebeeld van amzn.to

 

 

 

 

 

 

Je salontafel valt op!

Je salontafel is weliswaar niet zo groot, maar valt wel op doordat deze niet alleen veel gebruikt wordt, maar ook een duidelijke positie binnen het interieur heeft. Mensen kijken ernaar zodra ze een woonkamer binnenkomen. Met de juiste decoratie tover je de salontafel om tot een ware eyecatcher.

 

 

 

 

 

 

 

Minimalistische aankleding

Is je stijl minimalistisch? Zorg er dan voor dat ook je salontafel een minimalistische aankleding krijgt. Hierbij is het vaak al voldoende om te gaan voor één duidelijke eyecatcher. Een paar bloemen in een mooie vaas bijvoorbeeld. Of ga voor nuttige decoratie, zoals kaarsen of tijdschriften. Overdrijf niet in je boeken en tijdschriften. Het blijft wel een tafel, geen boekenkast.

Inspiratiebeeld van dezignark.com

Inspiratiebeeld van zonnelux.nl

 

Gebruik een dienblad en creëer een strak design

Decoratie kan ook strak worden weggezet. Kies bijvoorbeeld voor een grote schaal of een dienblad. Deze kun je vervolgens decoreren met theelichthouders, kaarsen en bloemen. Je kunt dit zo druk of zo strak maken als je zelf wilt. Zet theelichthouders en/of kaarsen met verschillende hoogtes op een rij voor een strak maar speels effect. Of ga voor een meer vrije sfeer door alles her en der op de schaal/het dienblad te plaatsen. Doordat het op het dienblad blijft, blijft het wel netjes ogen.

Pas de schaal aan, aan het seizoen. Zo heb je niet alleen elke keer iets nieuws in huis, maar past het ook bij de buitensfeer. Denk aan fel gekleurde bloemen in de zomer, herfstbladeren of -vruchten zoals dennenappels in de herfst en kerstballen rond de kerst.

Dienbladen zijn ook erg handig als je iets van stof als salontafel gebruikt, vb. een poef. Het zorgt voor net dat beetje extra stevigheid.

Door middel van kleine dienbladen kun je groepen met decoratie decoreren. Bijvoorbeeld een groep met kaarsen en een groep met bloemen.

 

 

 

 

 

Planten & bloemen

Planten en bloemen doen het ook altijd goed op een salontafel. Kies voor een mooie sierplant of ga juist voor een duidelijke vaas met kleurige bloemen. Hoe je het ook wendt of keert, planten en bloemen geven je huis net wat meer zen gevoel. Let er wel op welke bloemen je kiest. Het is niet prettig als je languit op de bank gaat liggen en je zicht compleet wordt ingenomen door een bos bloemen. Bloemen moeten niet te hoog zijn. Door te kiezen voor een glazen vaas vof vaas voorkom je dat een ruimte kleiner/smaller lijkt.

Inspiratiebeeld van het-heerenhuys.nl

Inspiratiebeeld van het-heerenhuys.nl

 

 

 

 

 

Kaarsen

In de zomer en in de winter, kaarsen doen het altijd goed. Mix en match verschillende hoogtes met elkaar of ga juist voor één grote kaars, geurkaars of kandelaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gebruik het juiste materiaal

Decoratie op de salontafel (en elk soort tafel trouwens) kan niet opvallen als het van hetzelfde materiaal is gemaakt als de salontafel. Hout op hout is daarin echt een no-go. Top combinaties zijn hout met ijzer en steen. Zo laat je zowel je tafel als je decoratie opvallen.

Inspiratiebeeld van thereseknutsen.no

Inspiratiebeeld van dutchhomelabel.nl

 

 

 

 

 

 

Gebruik de hele tafel

Wij als interieurspecialisten zeggen dat je het hele oppervlak op een evenwichtige en veilige manier moet gebruiken… en dat is waar veel mensen het overzicht kwijt raken.

Het eenvoudigste is om de tafel in vier kwadranten te verdelen en eerst de tegenoverliggende hoeken met grote objecten te decoreren en vervolgens de andere twee met kleinere. Vul het vervolgens op met een vleugje groen of kaarsen.

Bij een ronde salontafel is het meestal wel het mooist om de decoratie in het midden te plaatsen.

 

 

 

Decoreer ook onder je salontafel

Natuurlijk! Die ruimte telt ook. Wat je daar plaatst, hangt af van de vorm van je tafel, maar we raden je een grote rieten mand aan om de dekens en plaids te bewaren die je gebruikt wanneer je op je bank zit.

Inspiratiebeeld van simplesdecoracao.com.br

Inspiratiebeeld van charrell.be

 

 

 

 

 

 

 

De juiste tafel

Vergeet niet dat de salontafel zelf ook onderdeel is van de decoratie. Mix verschillende vormen en hoogtes aan kleine salontafeltjes met elkaar. Zorg ervoor dat de salontafel goed past bij de rest van het interieur.

 

 

 

 

 

Tips

Behoudt het hele plaatje van de decoratie rustig door ervoor te zorgen dat de kleuren met elkaar matchen. Wat nog rustiger oogt, zijn kleuren uit dezelfde kleurfamilie.

Let op de juiste verhoudingen. Voorkom dat je op een grote tafel te veel kleine prullaria legt. Een grote tafel verdient grote decoratie.

Speel met zowel verschillende vormen als hoogteverschil.

Betrek indien mogelijk de muur bij het geheel. Dit kan vooral als je salontafel tegen een muur aanstaat. Speel dan bijvoorbeeld met een spiegel of fotolijst.

Inspiratiebeeld van het-heerenhuys.nl

 

En finaal, als je alles perfect hebt, probeer het dan altijd zo te houden. Maak indien nodig een foto. Het is belangrijk om dingen niet midden op de salontafel te laten liggen. Anders wordt het een alledaags meubelstuk en een plek voor stof en voorwerpen zonder charme. Succes!

Hoe creatief ben jij in het stylen van je salontafel? We zijn benieuwd naar je reactie! 

 

♡♡♡

 

Je las een blogartikel van INTERIORISMO by M, het interieurontwerpbureau van Myrjam Ausloos. 

 

Leuk dat je op mijn website bent! 

 

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen hier beneden. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

♡♡♡

 

Heb jij zin om je huis te restylen en er een écht pareltje van te maken? Maar je weet niet goed hoe hieraan te beginnen? Ik help je graag bij het creëren van een warme en klassevolle thuis.

 

Je kan meer lezen over hoe ik van mijn passie mijn beroep maakte op de Over Myrjam-pagina. Meer informatie over hoe ik jou - op een totaal ontzorgde manier - help bij het creëren van die klassevolle thuis vind je op de Interieuradvies en -styling-pagina. Op mijn Voor & Na-pagina deel ik graag een aantal foto's met je die een beeld geven van de transformatie die ik in een ruimte kan realiseren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

brenda casteels
3 jaar geleden

myriam,
wat een prachtig idee voor deze manier van werken,
k hoop dat er vele klanten mogen uitkomen voor jouw !
liefs, Brenda xxx