Woontrends 2022 zoals gezien op de interieurbeurs Maison&Objet!

Gepubliceerd op 21 september 2021 om 12:39

 

 

Als er één evenement is dat niemand in de wereld van decoratie en design wil missen, dan is dat Maison&Objet (M&O) in Parijs!

 

M&O is één van de belangrijkste internationale beurzen voor professionals die werkzaam zijn in de home decoratie, lifestyle en living sector. Begin september hebben 1.476 standhouders uit 38 verschillende landen daar hun nieuwste collecties van meubilair, textiel, verlichting en accessoires kunnen tentoon stellen.

 

Ook ik was – na een Coronapauze van bijna 2 jaar – bijzonder geïnteresseerd om er de laatste woontrends te gaan ontdekken, nieuwe ideeën op te doen en nieuwe potentiële leveranciers te ontmoeten...

Kleurgebruik

In het kleurgebruik gaan twee kleurtonen de hoofdrol spelen.

De kleur groen die – in al zijn tinten – mensen doet denken aan de natuur, wat voor kalmte en rust zorgt.

De kleuren rood en bruin zorgen voor warmte, geborgenheid en gezelligheid: dingen die we allemaal wel kunnen gebruiken na de afgelopen tijd!

Vormentaal

Een andere interieurtrend voor 2022 is het gebruik van natuurlijke materialen en organische vormen. Veel ontwerpen binnen het interieur én de meubels zelf zijn geïnspireerd op de natuur. Daarnaast zullen ook de seizoenen en culturele aspecten een grotere rol gaan spelen binnen onze leefruimte. Trends spelen een minder grote rol dan vroeger, aangezien het interieur meer dan ooit een afspiegeling is van onze persoonlijkheid.

 

Functionele en persoonlijke inrichting

Door de interieurtrends van 2022 zullen de ruimtes binnen onze woning multifunctioneler worden dan ooit en ‘thuis’ wordt een ruim begrip. We hebben een grote behoefte aan grenzeloos wonen. Voorheen was ‘thuis’ de plek om je terug te trekken, maar nu zal zowel werk als de combinatie van sociale activiteiten en rust plaatsvinden binnen één ruimte.

Om toch rustig te kunnen werken of je privacy te behouden worden de ruimtes onderverdeeld door het toepassen van decorelementen. Ook het gebruik van glazen wanden is een kenmerkende woontrend voor 2022. Op deze manier zullen we minder de grens tussen binnen en buiten ervaren.

Het gedeelte wat we inrichten als woonkamer is open en vaak een uitbreiding van andere ruimtes. Deze worden met elkaar verbonden door design-elementen. Zo zien we grote elementenbanken van leer of natuurlijke stoffen, love seats die naar elkaar gericht zijn of naar een centraal punt in de ruimte zoals een haard of een televisiewand. De eetkamer richten we informeler en minder weelderig in dan voorgaande jaren.

Een andere woontrend is het gebruik van smart furniture. Dit zal steeds meer deel uitmaken van ons dagelijks woongenot.

 

Stijl en sfeer

Trends in wonen voor 2022 worden gekenmerkt door twee stijlen, namelijk Retro en Urban jaren ’90. 

Binnen de retro stijl herkennen we kleuren als okergeel, terra, blauw en de combinatie zwart-wit. De lijnen zijn rond en zacht evenals strak en grafisch. Ook de iconische polkadot is terug van weggeweest. De meubels stralen een art-deco sfeer uit door het gebruik van notenhout, glas en velours. Het gebruik van glas is duurzaam net als de toepassing van vintage vondsten.

De Urban jaren ’90 stijl herkennen we door het gebruik van koele ruige materialen als beton en staal in combinatie met felle uitgesproken kleuren en scherpe architectonische lijnen. Graffiti, kunst en grafische elementen als letters, cijfers en lichtbakken voeren de boventoon. 

 

Accessoires

Ieder jaar opnieuw trekt het mooie aanbod aan decoratie zoals kunst, glaswerk, kaarsen enz. ook weer mijn aandacht. Ik laat jullie even mee genieten...

 

 

Initieel wist ik dit keer niet wat te verwachten van deze allereerste interieurbeurs, na een Corona-pauze van bijna 2 jaar. Maar al snel werd het me duidelijk dat de exposanten stonden te springen om eindelijk weer hun producten te kunnen tonen en wij als interieur professionals stonden in de wachtrij om nieuwe inspiratie op te doen en nieuwe contacten te leggen. Maison&Objet, wat hebben we dit gemist!

 

Trek jij er ook graag regelmatig op uit om nieuwe ideeën op te doen? We zijn benieuwd naar je reactie! 

 

♡♡♡

 

Je las een blogartikel van INTERIORISMO by M, het interieurontwerpbureau van Myrjam Ausloos. 

 

Leuk dat je op mijn website bent! 

 

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen hier beneden. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

♡♡♡

 

Heb jij zin om je huis te restylen en er een écht pareltje van te maken? Maar je weet niet goed hoe hieraan te beginnen? Ik help je graag bij het creëren van een warme en klassevolle thuis.

 

Je kan meer lezen over hoe ik van mijn passie mijn beroep maakte op de Over Myrjam-pagina. Meer informatie over hoe ik jou - op een totaal ontzorgde manier - help bij het creëren van die klassevolle thuis vind je op de Interieuradvies en -styling-pagina. Op mijn Voor & Na-pagina deel ik graag een aantal foto's met je die een beeld geven van de transformatie die ik in een ruimte kan realiseren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.