Hoe richt je een grote leefruimte in? 10 tips!

Gepubliceerd op 25 januari 2022 om 15:15

Sommige van ons hebben het geluk dat ze in een groot huis wonen, met mooie grote ruimtes. Helaas kan het inrichten hiervan wel es voor problemen zorgen, want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het inrichten van een grote leefruimte vaak moeilijker dan het inrichten van een kleine woonkamer. Hoe zorg je ervoor dat niet alle spullen ‘verzuipen’ in de ruimte en dat de ruimte gezellig en knus aanvoelt?

 

Daarom deze 10 tips om ook in een grote leefruimte de juiste gezelligheid, eenheid en sfeer te brengen.

 

 

 

 

 

Tip 1 – Grote woonruimte = grote meubels

In een grote ruimte MOET je gebruik maken van grote meubels. Kleine meubels worden daar als het ware opgeslokt, komen totaal niet tot hun recht en zorgen ervoor dat de ruimte nóg groter lijkt. Kies daarom voor een royale sofa, een grote eettafel, voldoende eetkamerstoelen en grote tapijten.

Zorg voor kasten in de juíste afmetingen, één of meerdere grote kunstwerken aan de muur, en je zal merken dat de ruimte al snel knusser en gezelliger overkomt.

Ook de accessoires die je gebruikt kunnen van een net groter formaat zijn.

Inspiratiebeeld van wattpad.com

Inspiratiebeeld van charrell.be

 

 

Tip 2 – Haal je meubelen van de wand

Heel wat mensen zijn geneigd om alle meubelen tegen de wand aan te zetten, maar in een grote ruimte kun je ze best een stuk van de wand halen. Durf het aan om ze vrij in de ruimte te zetten en creëer zo hoekjes met ieder hun eigen functie. Dit oogt juist ruimer, maar vult tegelijk de ruimte wel op.

 

 

 

 

 

 

Tip 3 – Creëer een ‘eiland gevoel’ met een vloerkleed

Een grote sofa in een grote leefruimte kan je aanvullen met een set van bijpassende fauteuils. Dit geheel kan je best tot zijn recht laten komen met een voldoende groot tapijt dat de salon vult. Zet hierbij minstens de voorpoten van je sofa en/of fauteuils op het tapijt om te zorgen dat het één geheel wordt. Zo verbind je alles met elkaar en creëer je een ‘eilandje’. Dit vult een ruimte heel mooi op.

Ditzelfde werkt ook met een grote eettafel, leg er een voldoende groot tapijt onder en zorg ook dat alle stoelen in zijn geheel op het tapijt staan. Een goede maat om aan te houden is minimum 60 cm rondom de tafel.

Inspiratiebeeld van charrell.be

Inspiratiebeeld van charrell.be

 

 

 

 

 

 

Tip 4 - Maak meerdere hoekjes

In een grote ruimte kun je heel gemakkelijk meerdere hoekjes maken. Waar je in een kleine woonkamer vaak alleen een zithoek hebt, kun je nu bijvoorbeeld een aparte leeshoek maken. Zet een leuke fauteuil neer, eventueel met een tapijtje erbij en een leeslamp.

Heb je echt veel ruimte dan kun je ook heel goed een aparte TV-hoek maken of een bureautje neerzetten als werkplek. In een grote woonkamer is er genoeg ruimte voor.

 

 

 

 

 

Tip 5 – Hou het luchtig

Zorg voor meubelen waar je onderdoor kunt kijken, dit schept optisch ruimte en geeft een moderne en opgeruimde uitstraling.

Inspiratiebeeld van devos-interieur.be

Inspiratiebeeld van theartofliving.nl

 

 

 

 

Tip 6 – Room dividers

Een grote ruimte leent zich uitstekend om verschillende kamers te maken in één zelfde ruimte zonder daarbij het ruimtelijk gevoel te verliezen.

Creëer hoekjes en maak een afscheiding in de ruimte met bijvoorbeeld een room divider. Een roomdivider hoeft niet persé een kast of een rij planten te zijn. Je kunt dit ook optisch bereiken door de plaatsing van een (doorkijk)haard, een aanwezige balk een andere kleur te geven of een deel van de muur te schilderen.

 

 

Tip 7 - Maak gebruik van donkerder kleuren

In een grote ruimte kun je gerust één of meerdere muren wat donkerder schilderen. Hierdoor krijg je een intieme sfeer. Een grote ruimte kan dat makkelijk hebben.

Inspiratiebeeld van excellentmagazine.nl

Inspiratiebeeld van hoog.design.nl

Tip 8 – Eénheid

De meest gestelde vraag tijdens mijn interieuradviezen is “Hoe creëer ik eenheid?” Een terechte vraag want als je hier geen ervaring mee hebt, is dit ook best lastig, zeker in een grote ruimte.

Voor grote ruimtes geldt dat het – net zo goed als voor een kleine ruimte – belangrijk is om een woonstijl te kiezen die bij je past en je hier ook bij de inrichting aan te houden. Een interieuradvies kan je hierbij helpen om een goed beeld te krijgen van wat bij je past. Daarnaast is het belangrijk dat je kleuren en patronen terug laat komen, zo krijg je rust en eenheid in je interieur. Zorg verder voor een goede afwisseling in woonaccessoires qua materiaal, denk hierbij aan het afwisselen van mat en glas, hoog en laag, hard en zacht. Dit maakt een interieur speels en spannend! Zolang je jouw woonstijl en jouw kleurenpalet in het achterhoofd houdt, kan er niet veel mis gaan!

 

 

 

 

 

 

 

Tip 9 – Laat zien wij je bent

In een grote ruimte kun je juist wel die grote vitrinekast van je oma plaatsen waar je jouw souvenirs of jouw decoratie verzameling op uitstalt.

Persoonlijke items geven niet alleen sfeer, ze maken een interieur persoonlijk en warm. Zolang je het maar niet té gek maakt met een breed kleurenpalet en compleet verschillende stijlen door elkaar heen, kan er ook hier weinig mis gaan.

Inspiratiebeeld van charrell.be

Inspiratiebeeld van charrell.be

Tip 10 – Akoestiek

Een goede akoestiek in een grote leefruimte is geen evidentie. Als interieurstyliste geef ik mijn klanten daarom het advies om vooral aandacht te besteden aan de materiaalkeuze in hun woning. Het gebruik van ‘zachte materialen’ zorgt ervoor dat de weerkaatsing vermindert. Denk daarbij aan vloerbekleding, raamdecoratie, gestoffeerd meubilair en zachte materialen in de styling zoals tapijten, kussens enzomeer.

Naast de toepassing van ‘zachte materialen’ is het ook belangrijk om voldoende aan de muur op te hangen zoals een schilderij of gebruik te maken van grote kasten met daarin boeken of andere decoratie.

Ook grote planten werken uitstekend voor een betere akoestiek in huis.

 

Ziezo, met deze tips slaag je er zeker in om je grote leefruimte gezellig en knus in te richten!

 

Welk probleem ervaar jij bij het inrichten van je leefruimte? Laat het me weten! 

 

♡♡♡

 

 

Je las een blogartikel van INTERIORISMO by M, het interieurontwerpbureau van Myrjam Ausloos. 

Leuk dat je op mijn website bent! 

 

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen beneden aan deze pagina. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

♡♡♡

 

Heb jij zin om je huis te restylen en er een écht pareltje van te maken? Maar je weet niet goed hoe hieraan te beginnen? Ik help je graag bij het creëren van een warme en klassevolle thuis.

 

Je kan meer lezen over hoe ik van mijn passie mijn beroep maakte op de Over Myrjam-pagina. Meer informatie over hoe ik jou - op een totaal ontzorgde manier - help bij het creëren van die klassevolle thuis vind je op de Interieuradvies en -styling-pagina. Op mijn Voor & Na-pagina deel ik graag een aantal foto's met je die een beeld geven van de transformatie die ik in een ruimte kan realiseren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.