Off-blacks sluipen de interieurwereld binnen

Gepubliceerd op 18 januari 2021 om 17:04

 

 

 

 

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende kleur om in je interieur te verwerken, maar zwarttinten veroveren stilaan de interieurwereld.

''Off-blacks' worden ze genoemd – de gebroken-zwartvarianten – naar analogie met 'off-whites': de 'gebroken witten' die jaren de interieurwereld domineerden. Pikzwart zijn ze nooit, ze hebben altijd een milde ondertoon van een andere kleur. Grijs bijvoorbeeld, maar ook bruin, blauw, rood of zelfs groen. Dat maakt ze zachter en gemakkelijker om te combineren dan puur zwart. Het is daarom belangrijk om de juiste nuance te kiezen zoals een antraciet, grafiet, nearly black… Ze zijn tijdloos en toch bij de tijd.

Inspiratiebeeld van lindalagrand.nl

Inspiratiebeeld van iqosa.com

 

 

 

 

‘Kleurrijke’ zwarten

De meeste verffabrikanten hebben al een heleboel 'kleurrijke' zwarten in hun verfgamma. Off-blacks met een bruine of rode ondertoon blijken het populairst, door hun warme sfeer. Maar er is ook een duidelijke opgang van groene off-blacks, omdat die hinten naar de natuur. Een absoluut trendmateriaal is 'almost black': een zwart met asachtige ondertonen geïnspireerd op verkoold hout.

 

 

 

 

 

 

Dé ideale afslanker

Zwart is een tint met een grote impact. Iedere modieuze vrouw weet dat zwart afslankt. Dat geldt ook voor interieurs. De kleur werkt op twee manieren. Zwarttinten doen een grote ruimte intiemer lijken. En kleine ruimtes lijken groter als je ze zwart schildert. De grenzen tussen muur en plafond vallen weg en zorgt er zo voor dat het beklemmende gevoel wegvalt.

Inspiratiebeeld van Martijn Weijts

Dit zijn de 6 redenen waarom ík van mat zwart in het interieur hou: 

 

 

 

 

 

 

 1. Het is ontzettend stijlvol

Mat zwart heeft een hoge wow-factor en we kunnen er niet omheen dat mat zwart altijd stijlvol is. Met de keuze om mat zwart in je interieur te verwerken zit je eigenlijk altijd goed, want wanneer gaat zwart uit de mode…? Inderdaad, nooit. 

Inspiratiebeeld van Gregodesign.nl

 

 

 

 

 

 

 

 1. Het is dramatisch

Zwart is sowieso een dramatische kleur, maar mat zwart heeft nog net dat tikkeltje meer drama dat je in je interieur wil zien. Het is een sterke kleur, omdat het weinig licht reflecteert. Daardoor wordt je aandacht meteen getrokken naar het matte zwarte oppervlak in huis, zoals bijvoorbeeld een keuken, een muur of een ingebouwde kast.

Inspiratiebeeld van Kabaz.nl

 

 

 

 

 

 

 

 1. Het is artistiek

Je kunt niet ontkennen dat mat zwart je interieur een artistieke toets geeft. Het is grafisch al helemaal geslaagd wanneer je het matte zwart laat terugkomen in een mooi groot accessoire, zoals een schilderij bijvoorbeeld.

Inspiratiebeeld van lindalagrand.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Het ziet er zacht uit

Ondanks de harde kleur die zwart kan zijn, ziet mat zwart er door zijn finish heel zacht uit. Zoals ik al aangaf, kies je best voor een zwart met een milde ondertoon van grijs, bruin, blauw, rood of zelfs groen. Off-blacks zijn zoveel rijker en dieper dan het nogal vlakke pure zwart.

Inspiratiebeeld van hoogdesign.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Het is rustgevend

Off-blacks geven een geborgen gevoel. Zwart hoeft geen doodse kleur te zijn. Het is niet schreeuwerig, straalt rust uit en combineert perfect.

Inspiratiebeeld van charrell.be

 

 

 

 

 

6. Je kunt de kleur gemakkelijk matchen met andere items

  Voor interieurliefhebbers is mat zwart een gemakkelijke kleur om terug te laten komen. Er bestaan wel honderden tinten van andere kleuren, maar van mat zwart bestaat er maar eentje! Super gemakkelijk bij het uitzoeken van mooie accessoires. 

  Inspiratiebeeld van libelle.be

  Durven en doen

  We zien al een tijdje zwarte interieuraccenten – vooral in matgelakt metaal – zoals raamkozijnen & shutters, keuken- en badkamerkranen en in meubels. Het is logisch dat die trend zich doorzet in muren. Tegelijk is het een wat mysterieuze kleur die sommigen nog afschrikt, maar het is vaak zo dat hoe meer interieurs met een matte zwarte touch je ziet, hoe meer je overtuigd geraakt.

   

  Voor wie sfeer belangrijker vindt dan ruimtegevoel zijn off-blacks een absolute winner. Ben jij klaar voor meer zwart in je interieur? 

   

  ♡♡♡

   

   

   

  Je las een blogartikel van INTERIORISMO by M, het interieurontwerpbureau van Myrjam Ausloos. 

  Leuk dat je op mijn website bent! 

   

  Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen hier beneden. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

  ♡♡♡

   

  Heb jij zin om je huis te restylen en er een écht pareltje van te maken? Maar je weet niet goed hoe hieraan te beginnen? Ik help je graag bij het creëren van een warme en klassevolle thuis.

   

  Je kan meer lezen over hoe ik van mijn passie mijn beroep maakte op de Over Myrjam-pagina. Meer informatie over hoe ik jou - op een totaal ontzorgde manier - help bij het creëren van die klassevolle thuis vind je op de Interieuradvies en -styling-pagina. Op mijn Voor & Na-pagina deel ik graag een aantal foto's met je die een beeld geven van de transformatie die ik in een ruimte kan realiseren.

   

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.