Hoe kies je de juíste salontafel uit?

Gepubliceerd op 17 juni 2021 om 11:53

 

 

 

 

 

 

Je salontafel is vaak letterlijk hét middelpunt van je salon. Een interieurstuk dat zo’n prominente plaats inneemt, past dus best 100% bij wie je bent en hoe je leeft. Maar ook de multi-inzetbare bijzettafels, die je doorheen het hele huis kan gebruiken, stem je best af op de andere stuks in je interieur. Hoe? Met deze 9 tips!

Inspiratiebeeld van het-heerenhuys.nl

Inspiratiebeeld van buitenlevengevoel.nl

Tip # 1 – De grootte

De standaard afmetingen van een rechthoekige salontafel zijn een lengte van 120 tot 140 cm en een breedte van 60 tot 80 cm. Voor een vierkante salontafel is dit van 60 x 60 cm tot 80 x 80 cm. Dit zijn, zoals gezegd, standaardmaten.

Uiteraard pas je de afmetingen van je salontafel aan aan de ruimte die je voorhanden hebt in je leefruimte. Als je een kleiner huis hebt, prop dan je woonkamer niet vol, maar kies voor een kleinere salontafel. Een alternatief in kleinere salons is om te kiezen voor enkele bijzettafeltjes die je combineert tot een salontafel.

Ronde salontafels gedragen zich heel anders dan vierkante of rechthoekige salontafels. Wij komen hier later op terug.

Zorg dat er voldoende beweegruimte is rondom je salontafel: anders oogt je interieur te druk, maar ook hier komen we nog op terug.

Tip # 2 – De hoogte

De ideale hoogte van je salontafel is makkelijk te berekenen. De hoogte is ongeveer dezelfde als de zitting van je sofa, of maximaal 10 cm hoger. Zo hoef je je niet te bukken als je iets van de tafel wilt nemen.

Inspiratiebeeld van sivanayla.com

Inspiratiebeeld van lmolnar.com

Tip # 3 – De vorm

Rond, vierkant of rechthoekig? De vorm van je salon- of bijzettafel beïnvloedt de sfeer van je ruimte. Zo creëert een rond exemplaar een zachter, uitnodigend effect en is het veiliger voor kinderen. Een vierkante salontafel past best in grote ruimtes, een rechthoekige tafel is dan weer beter voor kleinere kamers.

De vorm van een salontafel is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Maar denk eraan dat de vorm van een salontafel heel veel invloed heeft op de uiteindelijke look van je woonkamer. Heb je al heel veel strakke lijnen in je interieur en wil je dit doorbreken? Dan is een ronde salontafel ideaal. Wil je je echter aan strakke lijnen houden? Dan kies je voor een vierkante of rechthoekige tafel.

Tip # 4 – Hoe groot moet een ronde salontafel zijn?

Het moeilijke aan ronde salontafels is om de juiste afmetingen te kiezen. Als je enkel de beschikbare oppervlakte zou bekijken, dan maak je wellicht een verkeerde keuze. Een ronde salontafel met een diameter van 60 cm heeft veel minder oppervlakte dan een vierkante salontafel met een diameter van 60 cm. Bovendien, als je je ronde salontafel in het midden van de sofa plaatst, hebben de gasten die aan het uiteinde zitten meer moeite om de salontafel te bereiken. Eén grote ronde salontafel wordt soms wel gebruikt bij hoekbanken.

Bij twee over elkaar staande zitbanken kies je best voor meerdere kleine salontafels of bijzettafeltjes. Je vindt makkelijk heel leuke ronde salontafels die bestaan uit een set van kleinere tafeltjes. Dit is een perfecte oplossing voor je woonkamer. Zo heeft iedere inzittende toch wel een tafeltje op de perfecte afstand staan.

Inspiratiebeeld van bocadolobo.com

Inspiratiebeeld van parvani.nl

Tip # 5 – Hoe hoog kies je je bijzettafel?

Normaal is een bijzettafel altijd wat hoger dan een salontafel. Ze wordt in de woonkamer meestal naast het zitmeubel geplaatst om extra ruimte te creëren om een drankje of een leesboek op kwijt te kunnen.

Ofwel wordt ze decoratief gebruikt om een kunstwerk, een mooie plant of een tafellamp op te plaatsen.

Wil je een bijzettafel als salontafel gebruiken? Hou je dan aan de richtlijnen van een salontafel als het om de hoogte gaat. Eventueel kun je wel lage en hogere bijzettafels met elkaar combineren tot een salontafel. Zolang het maar comfortabel blijft.

Tip # 6 – Vergeet de loopruimte niet

Hoe groot of hoe klein je woning en daarmee ook je woonkamer is, vergeet de loopruimte niet. Hou altijd een afstand van minimaal 40 cm tussen je salontafel en je sofa.

Bij kleinere ruimtes kun je beter voor een smallere salontafel kiezen en op die manier toch je 40 cm loopruimte respecteren.

Inspiratiebeeld van pages.services.com

Inspiratiebeeld van nancyhomestore.nl

Tip # 7 – Functie

Heel wat salon- en bijzettafels bieden handige opbergruimte. Zo zijn ze niet alleen handig om drankjes, eten of boeken op te plaatsen, maar ook om spullen op te bergen die je liever niet laat rondslingeren.

 

Tip # 8 – Materiaal

Heb je een kleine ruimte? Kies dan voor een glazen tafel: die maakt je kamer optisch groter.

Zoek je een salontafel die een grote ruimte moet vullen? Dan is hout je beste keuze voor een instant warm en gezellig effect.

Wil je je bijzettafeltjes regelmatig verplaatsen als er gasten komen, kies dan voor een licht materiaal.

Inspiratiebeeld van dutchhomelabel.nl

Inspiratiebeeld van het-heerenhuys.nl

Tip # 9 – Stijl

Of je nu voor één salontafel kiest of verschillende kleinere tafeltjes of poefs die over elkaar schuiven, zorg ervoor dat ze passen bij je levensstijl en de rest van je interieur.

Als je aan een nieuwe salontafel toe bent, dan zal je met deze tips zeker en vast dé gepaste salontafel aankopen voor jouw woning.

Ben je nog niet aan een nieuwe salontafel toe, welke salon- of bijzettafel(s) heb jij in je woning? Wat was je motivatie voor die keuze? We zijn benieuwd naar je reactie! 

 

♡♡♡

 

Je las een blogartikel van INTERIORISMO by M, het interieurontwerpbureau van Myrjam Ausloos. 

 

Leuk dat je op mijn website bent! 

 

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen hier beneden. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

♡♡♡

 

Heb jij zin om je huis te restylen en er een écht pareltje van te maken? Maar je weet niet goed hoe hieraan te beginnen? Ik help je graag bij het creëren van een warme en klassevolle thuis.

 

Je kan meer lezen over hoe ik van mijn passie mijn beroep maakte op de Over Myrjam-pagina. Meer informatie over hoe ik jou - op een totaal ontzorgde manier - help bij het creëren van die klassevolle thuis vind je op de Interieuradvies en -styling-pagina. Op mijn Voor & Na-pagina deel ik graag een aantal foto's met je die een beeld geven van de transformatie die ik in een ruimte kan realiseren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.