Dé trend van dit moment: bouclé meubels

Gepubliceerd op 23 maart 2022 om 15:40

Inspiratiebeeld van eichholtz.com

 

 

 

 

 

 

De bouclé-trend is tegenwoordig alom aanwezig. Deze grove maar tegelijkertijd zachte stof werd ooit al eens door Coco Chanel in de schijnwerpers gezet en is nu helemaal terug.  

Maar wat is bouclé en vooral, hoe combineer je deze zachte textuur?

 

Wat is bouclé? 

Bouclé komt uit het Frans en betekent letterlijk ‘lus’. De stof ziet er levendig uit door de structuur van de stof. Bouclé stof bestaat namelijk uit losse geweven patronen, draden en lussen van verschillende stoffen. Hierdoor zie je onregelmatige nopjes, hobbeltjes of lusjes in de stof. 

Ondanks de grove structuur is de stof lekker zacht en warm, en daarom perfect voor in je interieur. Bovendien is de stof slijtvast en kreukvrij, ook handig voor je meubels. Toch deed bouclé eerst zijn opmars in de modewereld. 

Inspiratiebeeld van eichholtz.com

Inspiratiebeeld van pinterest.com

Van mode naar interieur 

In 1954 creëerde Coco Chanel de ‘Little Black Jacket’ en de ‘Little Black Dress’, simpele basiscs die elke vrouw er elegant moesten laten uitzien. Ze maakte beide ontwerpen in bouclé. Door de stevige structuur hadden de kledingstukken direct een luxe uitstraling en al snel stond bouclé bekend als de ‘Chanel stof’. 
 Bouclé is lekker zacht, warm, aaibaar, comfortabel, en bovenal kreukvrij. Daarnaast voelt het stevig aan. Het is dus niet zo gek dat de stof een sprong maakte van chique jasjes naar meubels zoals sofa’s, luie stoelen en poefjes. 

Aaibaar stofje 

Omdat bouclé zo knuffelbaar is, is de stof perfect voor comfy meubels zoals een relax stoel of een sofa. Heb je geen ruimte voor een grote sofa maar wil je toch graag meedoen met de bouclé trend? Ga dan voor een poefje of een kussen van bouclé. Je ziet bouclé vooral terug in wittinten, soms met een vleugje bruin of grijs. Dit zorgt ervoor dat er in elke stijl wel plek voor een stoel, bank, poef of kussen in deze stof is. 

Inspiratiebeeld van idhouseonline.com

Inspiratiebeeld van berlano.com

Meubels en accessoires gemaakt van bouclé

Om te voorkomen dat bouclé kitscherig wordt, kies je best één opvallende blikvanger in je interieur, bijvoorbeeld een fauteuil gemaakt van de trendy stof. Combineer deze met andere eenvoudige accessoires in een effen kleur, zoals een kussen, plaid of vloerkleed. Hierdoor wordt de fauteuil de blikvanger van je interieur. 

Daarnaast passen metaalsoorten als messing en koper ook goed bij boucle. Het materiaal onderstreept de Chanel-allure van de luxueuze stof. Natuurlijk kun je ook kiezen voor andere, subtielere accessoires van het luxe materiaal in je interieur, zoals een poef, plaid of kussens.

Poefs

Een poef gemaakt van bouclé garen is door zijn onregelmatige oppervlak vol knoppen en kleine lusjes een opvallende verschijning in het interieur. En het handige van zo’n poef is dat je hem overal kunt neerzetten. Gebruik hem als voetenbankje of extra tafel. Als je er een dienblad op zet, kun je er met een gerust hart een drankje op zetten. Of zet hem gewoon neer naast jouw sofa.

Inspiratiebeeld van blokker.nl

Inspiratiebeeld van wonenmetlef.nl

Fauteuils

Een fauteuil bekleed met boucle stof is stijlvol en elegant in al zijn eenvoud. Zo’n blikvanger brengt de leefruimte tot leven en geeft je interieur een leuke en speelse twist. Het voordeel van dit materiaal is dat het niet gevoelig is voor een zitspiegel, oftewel de haren van de stof worden niet platgedrukt als je er lang op hebt gezeten. 

Zet naast de fauteuil een marmeren bijzettafel, het koele marmer en het luxe warme bouclé combineren heel goed samen. En dat zo’n fauteuil lekker zit, moet ik je waarschijnlijk niet te vertellen.

 

Kussens

Bouclé kussens creëren rust op de bank of het bed. Omdat de stof vaak bestaat uit meerdere kleuren, kun je deze kleuren terug laten komen in andere kussens of plaids. Hierdoor creëer je een speels kleurenpalet zonder dat het te druk wordt. 

Het is ook leuk om het zachte materiaal met andere fijne materialen te combineren, zoals een linnen, katoenen, fluwelen of teddy kussen.

Bij mij geldt: hoe meer kussens, hoe beter! Het staat niet alleen gezellig, het maakt je sofa of bed nog comfortabeler en zachter.

Inspiratiebeeld van westwingnow.nl

Plaids

De zachte stof is enorm sfeervol, en dat niet alleen. De stof is ook nog eens heerlijk warm, dus zo’n bouclé plaid is jouw beste vriend tijdens een frissere dag. Drapeer de plaid over de sofa of fauteuil voor een knus effect. Door de verschillende kleurencombinaties kun je hem makkelijk kwijt in je interieur.

Inspiratiebeeld van westwingnow.nl

Tapijten

Een mooi tapijt gemaakt van bouclé maakt je interieur veel comfortabeler want de stof is heerlijk zacht en warm aan je voeten.

Daarnaast zorgt het materiaal voor een luxe sfeer en onderstreept het een sfeervol en knus interieur. 

Inspiratiebeeld van perenvloerkleden.nl

Inspiratiebeeld van for-interieur.fr

Houd je bouclé meubels mooi 

De enige ‘ja-maar’ die je bij bouclé kunt bedenken – en al helemaal in zo’n lichte kleur – is dat het geen optie is in een huis met veelvuldig morsende gezinsleden. Met lichte stoffen is het inderdaad oppassen en zou ik aanraden om het meubel te impregneren om hem vuilafstotend te maken. 

Is het toch ergens misgegaan en zit er een kersverse vlek midden op de zetel of stoel? Probeer ‘m dan zo snel mogelijk te verwijderen. Het liefst met een schone doek met lauwwarm water en wat zacht schoonmaakmiddel. Blijf deppen en ga vooral niet wrijven, dan maak je het meestal alleen maar erger en worden de lusjes er ook niet mooier op.

 

Met deze tips weet je alvast meer over dit berenzacht trendmateriaal, de voor- en nadelen en weet je perfect hoe het te stylen in joúw interieur.

Ga jij ook voor een bouclé stof? Of toch liever velvet, leder of een andere stoffering? Deel het met ons in de reacties onderaan deze pagina.

 

♡♡♡

 

Je las een blogartikel van INTERIORISMO by M, het interieurontwerpbureau van Myrjam Ausloos. 

Leuk dat je op mijn website bent! 

 

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen hier beneden. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

♡♡♡

 

 

Heb jij zin om je huis te restylen en er een écht pareltje van te maken? Maar je weet niet goed hoe hieraan te beginnen? Ik help je graag bij het creëren van een warme en klassevolle thuis.

 

Je kan meer lezen over hoe ik van mijn passie mijn beroep maakte op de Over Myrjam-pagina. Meer informatie over hoe ik jou - op een totaal ontzorgde manier - help bij het creëren van die klassevolle thuis vind je op de Interieuradvies en -styling-pagina. Op mijn Voor & Na-pagina deel ik graag een aantal foto's met je die een beeld geven van de transformatie die ik in een ruimte kan realiseren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.