Waarom zijn organische vormen zo razend populair?

Gepubliceerd op 20 juni 2022 om 16:25

Inspiratiebeeld van homedeco.nl

 

 

 

 

Trendwatchers hadden het aangekondigd en we zien het al enige tijd overal om ons heen: de organische vormen.  Ze zijn helemaal hot & trendy in de interieurwereld en zeker en vast een blijver. Bovendien gaat de trend alsmaar verder.

Daar waar we vorig jaar vooral de ‘ronde’ organische vorm zagen komen in de vorm van spiegels, vloerkleden en bijzettafels, zien we nu de ‘echte’ organische vormen meer dan ooit. Denk daarbij aan zachter afgeronde sofa’s, salontafels met een golvende shape en sculpturen die doen denken aan curvy lichamen.
Ik ben er helemaal fan van! Maar wat maakt deze 'curvy trend' zo razend populair?

1. Veilige bubbel

Na een tijdperk van interieurs met strakke, rechte lijnen en harde materialen, hebben we nu behoefte aan warmte en comfort om ons heen. Dit komt door de verharding van de maatschappij en de toename van de wereldwijde onzekerheid. De behoefte aan een fijn huis om in te cocoonen was de afgelopen jaren groter dan ooit.

Inspiratiebeeld van domedeco.com

In het interieur uit zich dat door het gebruik van aaibare materialen, specifiek kleurgebruik, organische vormen en zachte lijnen. Op het gebied van kleurgebruik zien we het terug: muted kleuren met een warme gloed zoals terracotta zijn op dit moment reuze populair en dat sluit mooi aan bij de organische vormen. Al deze elementen stralen vrouwelijkheid uit en creëren een warme, uitnodigende sfeer. Dit betekent evenwel niet dat strakke vormen en lijnen passé zijn, je kunt ze juist goed met elkaar combineren en zo een speels effect creëren! 

 

Inspiratiebeeld van Charrell.be

2. Natuurlijke habitat

Naast de warmte, de geborgenheid en het comfort, is er nog een andere specifieke reden waarom wij massaal weg zijn van deze trend. Organische vormen zijn namelijk afkomstig van de natuur en roepen daarmee positieve associaties in ons brein op. 

Vormen hebben – net als kleuren – direct invloed op ons gevoel. Zo geeft een interieur waarin alles geordend en rechthoekig is een 'streng' en 'dreigend' gevoel, terwijl organische vormen weer ‘vriendelijke’ emoties activeren in ons brein. Ze zorgen voor rust en brengen sfeer dankzij de vloeiende vormen en lijnen!

3. Ruimtebesparend

Bovendien is er nog een praktisch argument: ronde, organische vormen ogen ruimtelijk en zijn ruimtebesparend. Ze zijn daarom ideaal voor kleinere woningen! 

Fotocredits: Tanja van Hoogdalem

Inspiratiebeeld van INTERIORISMO by M

4. Eindeloos combineren

Organische vormen zijn op meerdere manieren toe te passen in huis, maar grote elementen – een sofa met glooiende contouren of een ovale eettafel – vormen een goede basis. Voeg hier rondingen aan toe en houdt de boel in evenwicht met een paar rechte lijnen. Een praktische bijkomstigheid is – zoals ik daarnet al aangaf – dat organische vormen flexibel en ruimtebesparend zijn. Het valt niet op wanneer ze scheef staan, het kan gewoon. Ook met materialen valt eindeloos te combineren. Mix superzachte stoffen met effen texturen voor een fijn contrast. De kunst is om het rustig te houden door in hetzelfde kleurpalet te bijven. En de stof die absoluut niet mag ontbreken is bouclé.

En nu?

Warmte, geborgenheid en comfort zorgen voor vriendelijkheid en positieve associaties. Maar hoe pas je dit effectief toe in je interieur zonder dat het een bonte bedoening wordt in huis? Vier tips!

1. Aan de muur

Organische vormen aan een lange, smalle muur verrichten vaak wonderen. Aan de muur kun je het zo gek maken als je wil: ronde spiegels, verschillende manden of dienbladen bij elkaar voor een speels effect, of een zacht aaibaar wandtapijt. Ook doen organische vormen het fantastisch bij kunst! 

Inspiratiebeeld van domedeco.com

Inspiratiebeeld van nordicnew.nl

2. Op de grond

Tapijten zie je op dit moment in allerlei vormen, maten, kleuren en designs. Ze geven superveel sfeer, maken de ruimte compleet en creëren een geheel. Door voor een tapijt met een organische vorm te kiezen, breek je de vaak harde lijnen van een sofa. Leg er nog een tapijt overlappend naast om een speels effect te creëren! 

3. Om op te zitten

Stoelen met ronde, organische vormen zijn helemaal on trend. Leuk om verschillende vormen te combineren voor wat contrast aan een ronde, of juist rechthoekige eettafel!

Inspiratiebeeld van domedeco.com

Inspiratiebeeld van domedeco.com

4. Om aan te zitten

Ronde eettafels zijn niet alleen een lust voor het oog, je zit er ook nog eens supergezellig met vrienden of familie. Je kunt namelijk iedereen aan tafel aankijken. Stylish, gezellig én praktisch!

 

Met deze handige tips kan ook jij organische vormen in je interieur toepassen. Of heb je dit al gedaan? Deel ze dan even met ons!

 

♡♡♡

 

 

Je las een blogartikel van INTERIORISMO by M, het interieurontwerpbureau van Myrjam Ausloos. 

Leuk dat je op mijn website bent! 

 

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen hier beneden. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

♡♡♡

 

Heb jij zin om je huis te restylen en er een écht pareltje van te maken? Maar je weet niet goed hoe hieraan te beginnen? Ik help je graag bij het creëren van een warme en klassevolle thuis.

 

Je kan meer lezen over hoe ik van mijn passie mijn beroep maakte op de Over Myrjam-pagina. Meer informatie over hoe ik jou - op een totaal ontzorgde manier - help bij het creëren van die klassevolle thuis vind je op de Interieuradvies en -styling-pagina. Op mijn Voor & Na-pagina deel ik graag een aantal foto's met je die een beeld geven van de transformatie die ik in een ruimte kan realiseren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.