Zo maak je van je woning een oase van rust!

Gepubliceerd op 29 juli 2022 om 15:23

 

 

 

Je komt ’s avonds thuis na een drukke (werk)dag. Wat is er fijner dan thuis te komen in een huis waar je heerlijk tot rust kan komen?

 

Daarom deel ik graag volgende 7 tips met je om meer rust in je interieur te brengen!

Inspiratiebeeld van lucvandenberg.nl

Inspiratiebeeld van homedeco.nl

1. Rust als basis

Een rustgevend interieur begint bij een rustige basis. Als je in één ruimte allerlei felle kleuren op de muren combineert, dan zal je daar nooit tot rust komen.

Kies daarom voor een beperkt aantal basiskleuren om de hele ruimte mee aan te kleden. Begin met een sobere tint voor de wanden, eventueel aangevuld met een andere kleur of een rustig behang als accentmuur. Alle soorten aardetinten, lichte kleuren en grijstinten doen het altijd goed in een rustig interieur. Vermijd felle kleuren en drukke behangpatronen!

Stem je raamdecoratie en je belangrijkste meubelstukken hier op af.

Wil je toch een beetje spanning in je interieur brengen? Voeg dan kleuraccenten toe in de vorm van accessoires zoals kussens, plaids, glaswerk, vazen, enz. 

2. De juiste materiaalkeuze

Rust staat voor harmonie. Een harmonieus interieur betekent evenwel niet dat je niet mag variëren in materialen en texturen. Integendeel! Mooie en sterke contrasten vormen een uniek geheel.

Men combineert vaak ruwe materialen met een doorleefde uitstraling met zachte stoffen en accessoires. Een mooi voorbeeld hiervan is een badkamer afgewerkt met tadelakt in combinatie met superzacht badlinnen. Of een robuuste eettafel met tafellopers in fijn linnen.

Bij ieder van deze combinaties vullen zachte, aaibare texturen en verweerde materialen elkaar perfect aan, hetgeen voor een mooie dynamiek zorgt.

Realisatie AM Designs - Fotografie Sarah Van Hove 

Inspiratiebeeld van twoonhuis.nl

3. Sfeerverlichting

Licht is ook een belangrijk onderdeel voor een sfeervolle leefruimte waar je goed tot rust kan komen. 

Kies liever niet voor felle spotjes in het plafond – tenzij ze voorzien zijn van een goede dimfunctie – maar creëer een rustig interieur door gebruik te maken van warme sfeerverlichting. Maak gebruik van vloerlampen, tafellampen en andere sfeerverlichting om die zachte en relaxerende sfeer te creëren.

Kaarsen mogen ook niet ontbreken. Ze werken bijzonder rustgevend en zorgen voor een romantische sfeer in huis.

4. Natuur in huis

Grote kamerplanten zijn nog steeds hot! Haal een Strelitzia met zijn sterk groot blad in huis.... Of de Monstera of gatenplant genoemd, een heel eenvoudige plant en een echte blikvanger. Maar ook kleine planten doen hun werk. Ze werken rustgevend en halen het gezellige buitenleven naar binnen.

 

Heb je geen groene vingers? Gelukkig zijn er tegenwoordig ook kunstplanten waarbij je nauwelijks het verschil merkt met een echte plant!

Inspiratiebeeld van theartofliving.be

Inspiratiebeeld van baobabcollection.com

5. Een geurtje in huis

Geur bepaalt heel erg de sfeer in je woning en kan een heel rustgevend effect hebben. Huisparfums zijn daarom razend populair en bijna niet meer weg te denken. Het geeft je huis een persoonlijke sfeer mee en is bovendien verantwoordelijk voor het losmaken van emoties.

Denk bijvoorbeeld aan het aroma van rozen of lavendel: die doen je meteen aan een lekker warme, zorgeloze zomer denken. In de winter laat een huisparfum het huis dan weer net iets warmer voelen, bijvoorbeeld met een geur van vijgenboom of sinaasappel en kaneel. 

Je kan voor verschillende vormen kiezen zoals interieurparfums, parfumverspreiders, geurkaarsen, kussennevels of essentiële oliën. 

6. 'Cosy corner'

Op zoek naar rust én gezelligheid? Dan is een ‘cosy corner’ (letterlijk vertaald: gezellig hoekje) wat je nodig hebt. Vaak gaat het om een zithoek die rijkelijk aangekleed wordt met kussens en plaids. Hoe meer hoe liever, is het motto. In zulke zachte kussens of onder een heerlijke plaid is het zalig onderuitzakken en ontspannen. Stem de kleuren wel op elkaar af, zodat je aan je ‘cosy corner’ een rustgevend gevoel overhoudt.

Inspiratiebeeld van bloglovin.com

Inspiratiebeeld van weheartit.com

7. Opgeruimd staat netjes

Deze tip lijkt vanzelfsprekend maar minstens zo belangrijk! Zorg dat je huis netjes en opgeruimd is én blijft. Als jij of je huisgenoten allerlei spullen laten rondslingeren, dan zal je interieur er nooit rustig uitzien en word je daar misschien zelfs zenuwachtig van.

Vermijd kleine rommeltjes en kies voor handige en tegelijkertijd mooie opbergmogelijkheden.

 

Hoe creëer jij rust in je interieur? Heb jij nog tips? We zijn benieuwd naar je reactie! 

 

♡♡♡

 

 

Je las een blogartikel van INTERIORISMO by M, het interieurontwerpbureau van Myrjam Ausloos. 

Leuk dat je op mijn website bent! 

 

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen hier beneden. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

♡♡♡

 

Heb jij zin om je huis te restylen en er een écht pareltje van te maken? Maar je weet niet goed hoe hieraan te beginnen? Ik help je graag bij het creëren van een warme en klassevolle thuis.

 

Je kan meer lezen over hoe ik van mijn passie mijn beroep maakte op de Over Myrjam-pagina. Meer informatie over hoe ik jou - op een totaal ontzorgde manier - help bij het creëren van die klassevolle thuis vind je op de Interieuradvies en -styling-pagina. Op mijn Voor & Na-pagina deel ik graag een aantal foto's met je die een beeld geven van de transformatie die ik in een ruimte kan realiseren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.