Zó kies je de juiste eettafel uit!

Gepubliceerd op 20 oktober 2022 om 16:47

 

 

 

 

 

Een eettafel is één van de belangrijkste meubels in je huis.

Het is de plek waar je samen met je gezin lekker eet, werkt, een vakantie plant en gezellige avonden met vrienden beleeft. Functionaliteit is daarom belangrijk bij het kiezen van je eettafel zodat je hem jarenlang kunt gebruiken.

Hierbij mijn 6 tips die je kunt gebruiken bij het uitkiezen van de juiste eettafel.

Inspiratiebeeld van covethouse.eu

Inspiratiebeeld van keijserenco.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Budget

Dit is eigenlijk één van de belangrijkste dingen die je moet overwegen. Kijk eerst voldoende rond wat de gemiddelde prijs van een eettafel is, in de afmeting die je zoekt en in het materiaal en de afwerking die je verkiest. Stel aan de hand daarvan een budget voorop. Dit laat jou toe om alle tafels die buiten jouw budget vallen, meteen weg te filteren en maakt het je zoektocht een stuk gemakkelijker.

 

 

 

2. Grootte van de eettafel

Een veelgemaakte fout is een té kleine of té grote eettafel. Bepaal in eerste instantie welke maat goed werkt voor zowel je gezin als je eetkamer. Een goede eettafel moet groot genoeg zijn, zodat deze de kamer visueel vult.

Bovendien is het ideaal als er een afstand van ten minste 120 cm (bij grote ruimtes) of 90-100 cm (bij standaard ruimtes) vrij wordt gelaten rondom de tafel. In kleinere kamers hanteren wij doorgaans minimaal 60 cm.

Inspiratiebeeld van earlyoakreproductions.com.uk

Inspiratiebeeld van jspr.eu

 

 

 

 

 

 

3. Grootte van de eetkamer

De maat van de eettafel die je kiest, moet overeenkomen met de maat van je eetkamer. Daarom moet je de afmetingen van je eetkamer kennen, zodat je geen fout maakt bij het kiezen van een eettafel die mogelijk niet in de kamer past.

Om de grootte van de tafel gemakkelijk te kunnen bepalen, kun je ook uitzoeken hoe je deze in je kamer gaat inrichten.

 

 

 

 

 

 

 

4. Hoogte van de eettafel

Je moet ook rekening houden met de hoogte van de tafel die je gaat kiezen. Veel van de eettafels hebben een hoogte die varieert van 74 tot 75 cm.

De perfecte eettafel moet een hoog comfort bieden door voldoende ruimte tussen de knieën en dijen te laten. Hierdoor kan je op een comfortabele manier gaan zitten.

Inspiratiebeeld van arpdesign.com

Inspiratiebeeld van keijserenco.nl

 

 

 

 

 

5. Vorm

De vorm van het eettafelblad en het onderstel zal een grote invloed hebben op de inrichting van je eetkamer. Enkele van de vormen waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van de beste eettafels zijn:

 

Vierkante tafel
Een frisse en strakke vorm die goed kan werken als je een vierkante eetkamer hebt.

Maar een vierkante tafel ziet er ook elegant uit als hij in smalle, lange kamers wordt geplaatst, omdat ze een gevoel van juiste verhoudingen bieden. Je kunt ze combineren met een mooi tapijt, zodat een visueel beeld ontstaat dat je een kamer in een kamer hebt.

 

 

 

Rechthoekige eettafels
Het is één van de meest voorkomende soorten eetkamertafels die in elke kamer goed past.

Dit soort tafels zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes zodat ze zowel in smalle als brede ruimtes passen. Omdat ze met grotere lengtes kunnen worden ontworpen, zijn ze de beste optie die je kunt kiezen als je regelmatig grotere groepen aan tafel hebt zitten.

Omdat rechthoekige tafelbladen populair zijn, betekent dit bovendien dat je meer stijlen kunt krijgen in vergelijking met andere tafelvormen, zoals vierkant of rond.

Inspiratiebeeld van porustudio.com

Inspiratiebeeld van behance.net

 

 

 

 

Ronde eettafels
Dit kan ook de beste tafelvorm zijn die je kunt kiezen, vooral in combinatie met het juiste onderstel.

Wat vooral fijn is aan ronde tafels, is dat ze flexibel zijn. Je kunt er met een oneven of even getal omheen zitten, zonder dat er ‘gaten’ ontstaan.

Ronde tafels werken bovendien erg goed als je een kleine eetkamer hebt.

 

 

 

 

 

 

Ovale eettafels
Als je een eetruimte hebt die op de één of andere manier ietwat krap is, kan een ovaal tafelblad helpen de eetkamer visueel te verlichten. Een ovaal tafelblad zorgt namelijk voor iets meer ruimte.

Veel ovale tafelbladen hebben een centraal voetstuk, maar sommige zijn soms ook met vier poten verkrijgbaar.

Een ovale eettafel oogt bovendien speelser in je interieur.

Inspiratiebeeld van prummelmeubelen.nl

Inspiratiebeeld van tabledusud.nl

 

Organische vorm

Naast de ronde en ovale eettafels worden tegenwoordig de organisch vormgegeven eettafels steeds populairder. Zoals bij voorbeeld een kiezelvormige eettafel.

Zoals de naam al doet vermoeden heeft het tafelblad de vorm van een kiezel. Enerzijds valt zo’n kiezelvormige tafel op en anderzijds biedt ze je de mogelijkheid om je ruimte efficiënt in te richten.

Een ander voorbeeld van een organisch vormgegeven eettafel is een waterdruppel.

 

 

 

6. Materiaal

Het kiezen van materialen kan soms moeilijk zijn. Er komt namelijk veel bij kijken; van uitstraling tot de stijl van je interieur, en dan hebben we nog niet eens gesproken over prijs, gewicht en onderhoudsgemak.

Het beste is om een ​​materiaal te kiezen dat een aanvulling biedt op andere meubels die je in je kamer hebt staan. Enkele veel voorkomende materialen zijn:

 

Houten eettafels
Veel houten eetkamertafels zijn gemaakt van een hoge kwaliteit massief hout. Daarom kunnen ze in geval van schade gemakkelijk worden gerepareerd of opnieuw worden afgewerkt, iets dat bij bijvoorbeeld een glazen tafel niet kan.

Inspiratiebeeld van tabledusud.nl

Inspiratiebeeld van shop.laskasas.com

 

 

 

 

 

Glazen eettafels
Als je een glazen eettafel hebt, wordt het zichtbare licht geëlimineerd. Mede daarom zijn glazen eettafels vaak de beste optie als je een kleine kamer hebt.

Bovendien kunnen glazen tafels vaak goed gecombineerd worden met tal van woonstijlen.

Een groot voordeel van glazen tafels is het onderhoud; je hoeft je geen zorgen te maken om bijvoorbeeld vlekken.

 

 

 

 

Eettafels met een keramisch blad

De keramische tafel gaat al een tijdje mee. Keramiek wordt gemaakt van natuurlijke materialen, die onder een hoge temperatuur worden gebakken. Hierdoor ontstaat een licht materiaal, dat ook nog eens heel sterk is. Daarnaast ziet het bewerkte keramiek er ontzettend mooi en strak uit. Hiermee is keramiek een goede vervanger van marmer. Bij deze keuze wegen de voordelen namelijk gemakkelijk op tegen de nadelen.  Een keramisch tafelblad heeft namelijk een mooie uitstraling, is krasvast, hittebestendig en gemakkelijk in het onderhoud.

Inspiratiebeeld van novaliso.nl

Inspiratiebeeld van mortex-tafel.be

 

 

Mortex eettafel

Mortex is een decoratieve pleister op basis van cement en kalk waarmee je je vloeren, muren, plafonds, keuken- en badkamer- en andere meubels kunt laten bekleden.

Het materiaal bestaat al 40 jaar, maar heeft pas de laatste jaren echt aan populariteit gewonnen door de vele mogelijheden en het gebruiksgemak.

Het is duurzaam, waterdicht en kan daardoor op bijna iedere ondergrond geplaatst worden.

Een Mortex tafel wordt geheel op maat gemaakt. Je kiest uit een ruim kleurenpallet, diverse vormen en maten en creëert zo je eigen, unieke tafel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Combinatie van materialen

Je kan ook verschillende materialen combineren, zoals een glazen of houten blad met een metalen onderstel.

Inspiratiebeeld van tabledusud.nl

 

Zoals je ziet, het kiezen van een eettafel kan een uitdagende taak zijn. Een goede voorbereiding op het vlak van wat je wensen en je budgettaire mogelijkheden zijn, is absoluut aan te bevelen om dé gepaste eettafel voor jouw woning aan te kopen.

 

Welke eettafel heb jij in je woning? En wat was je motivatie voor die keuze? We zijn benieuwd naar je reactie!  

 

♡♡♡

 

 

 

Je las een blogartikel van INTERIORISMO by M, het interieurontwerpbureau van Myrjam Ausloos. 

Leuk dat je op mijn website bent! 

 

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen hier beneden. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

♡♡♡

 

Heb jij zin om je huis te restylen en er een écht pareltje van te maken? Maar je weet niet goed hoe hieraan te beginnen? Ik help je graag bij het creëren van een warme en klassevolle thuis.

 

Je kan meer lezen over hoe ik van mijn passie mijn beroep maakte op de Over Myrjam-pagina. Meer informatie over hoe ik jou - op een totaal ontzorgde manier - help bij het creëren van die klassevolle thuis vind je op de Interieuradvies en -styling-pagina. Op mijn Voor & Na-pagina deel ik graag een aantal foto's met je die een beeld geven van de transformatie die ik in een ruimte kan realiseren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.